En enstemmig Borgarting lagmannsrett kom nylig til at kurs ikke er arbeidstid etter Arbeidstidsdirektivet for mobile arbeidstakere (Rådsdirektiv 2002/15/EF). Bakgrunnen for saken var at en lastebilsjåfør var tiltalt for å ikke ha ført opp et brøytekurs han var på som «annet arbeid» i fartsskriveren på lastebilen. I tillegg var han siktet for å ikke ha registrert arbeidstid i fartsskriveren som var ført opp på timelisten.
Den ansatte sjåføren ble frifunnet av en enstemmig lagmannsrett på alle punkter. Lagmannsretten tolker i dommen arbeidstidsdirektivet for mobile arbeidstakere art 3, og sammenstiller dette med plikten etter kjøre- og hviletidsbestemmelsene til å registrere «annet arbeid» i fartsskriveren i bilen.
Etter en foretakskontroll fra Statens vegvesen hos arbeidsgiveren, avdekket de at han hadde ført oppå flere timer i timelisten enn det som sto registrert i fartsskriveren, og fått betalt for et kurs han hadde deltatt på under avvikling av en fridag.
Borgarting lagmannsrett kom til at kurs ikke er å anse som arbeidstid som skal registreres etter arbeidstidsdirektivet for mobile arbeidstakere (2002/15/EF), og at føring av flere timer på timelisten ikke er å anse som dokumentasjon for at det er utført arbeid som skulle vært registrert i fartsskriveren.
Arbeidsdirektoratet og Veidirektoratet har etter at kontrollen i bedriften ble gjennomført, tolket reglene slik at kurs er arbeidstid som skal registreres i fartsskriveren, og at deltakelse på kurs i helger og etter arbeidstid, kan føre til at man kommer i konflikt med reglene om daglig og ukentlig arbeidstid, og reglene om daglig og ukentlig hviletid.
– Vi mener at Arbeidsdirektoratet og Statens vegvesen har tolket regelverket er feil. Det står rett ut i Rådsforordningen at arbeidstid er definert som «den tid som går med til all transportverksemd på veg.» Derfor anbefalte vi sjåføren å ikke godta forelegget som han var ilagt. Dommen i Borgarting lagmannsrett støtter dette synspunktet. Arbeidstakere som gjennomgår lovpålagt kurs på sin fritid, også i helger og på kvelder, kan fortsatt gjøre dette, uten at dette kommer i konflikt med reglene om daglig og ukentlig arbeidstid, og lovpålagt hviletid, sier advokat Robert Aksnes fra Advokatfirmaet Vectio DA
Sist oppdatert: februar 8, 2019 - 14:14Publisert: februar 8, 2019 - 13:59